Zal ik je even overhoren?

Overhoren. Had u er vroeger ook zo n hekel aan als uw ouders hun oprechte belangstelling voor uw schoolwerk toonden met de vraag:  Zal ik je even overhoren? Ze vroegen nooit de vragen die je op je proefwerk kreeg, ze waren uren bezig om je boek door te nemen op zoek naar een hele slimme vraag en jij zat maar wortel te schieten en je wild te ergeren. De conclusie was meestal: Je weet er nog helemaal niets van. Naar boven en leren! In uw ogen vast een totaal onterechte conclusie, want je had toch uren boven je boeken gezeten… nou ja, zitten dromen dan.

Het is vandaag de dag niet anders. Overhoren is nog steeds niet populair bij onze scholieren en je komt er als ouder ook meestal na de tweede klas niet meer mee weg. Overhoren??? Daar doen we niet aan.Vertrouw me nou maar. Nou, nee… niet dus.

Los van het feit dat onze kinderen er al vrij snel een hekel aan krijgen en er op allerlei manieren onderuit proberen te komen, moeten we ook constateren dat overhoren nog een hele kunst is. Je krijgt een boek onder je neus gedrukt met een onwillige vinger bij het te leren hoofdstuk aardrijkskunde of geschiedenis…  Je leest zo snel mogelijk de tekst, maar het ongeduld naast je stijgt met de minuut. Dan moet je nog een paar intelligente vragen verzinnen en raad eens… het zijn in de ogen van ons kroost nooit de goede. Zo vragen ze dat helemaal niet! Daar heb ik niks aan!

Bepaald een sfeerverhogende bezigheid, dat overhoren.

Wat kun je nu doen om toch samen met die leerstof bezig te zijn en een beetje te controleren of je kind de stof kent? Je zou het om te beginnen niet meer kunnen hebben over overhoren. Voor veel kinderen is dat een heel beladen woord met veel negatieve lading. Want de uitkomst van deze activiteit is toch vaak: je kent het nog niet (goed genoeg)Stampvoetend vertrekt zoon- of dochterlief weer naar boven. En voor de ouders van brave, hardwerkende brugklassers, die nu met stijgende verbazing zitten te lezen: wacht maar tot ze in de tweede klas zitten.

Vraag uw kind bijvoorbeeld eens om zelf zes proefwerkvragen te maken over het hoofdstuk geschiedenis, biologie, levensbeschouwing of aardrijkskunde. En probeert udan die vragen eens te beantwoorden. U mag het boek erbij gebruiken, vooruit, maar het wordt nog veel  leuker als u moet putten uit het kleine beetje vakkennis dat is blijven hangen sinds de middelbare school. Hilariteit alom, nou weet u een keertje niks. Maar intussen is kindlief wel intensief bezig geweest met de stof en heeft bedacht wat de docent dit keer nu weer zou kunnen vragen… een betere voorbereiding is er niet.

Of loop gewoon eens samen de stof van die paar paragrafen door en toon uw belangstelling. Daar steek je als ouder ook weer heel veel van op (u moest eens weten hoeveel kennis ik dagelijks in mijn hoofd afstof door huiswerkbegeleiding te geven!) en u kunt spelenderwijs uw kind wijzen op verbanden in de tekst die het misschien zelf gemist heeft.

Er zijn ook hele goede oefen- en overhoorprogramma s op internet te vinden. WRTS is een voorbeeld van een programma waar je woordjes mee kunt oefenen, maar ook hele zinnen. Goed voor Frans, Duits, Engels, Latijn, noem maar op. Let wel op: tienen halen op WRTS betekent nog niet dat die 10 ook gegarandeerd is bij de toets op school. Leren op WRTS is een goede start, maar meestal niet voldoende. WRTS biedt wel de mogelijkheid kaartjes uit te printen met aan de ene kant het woordje in het Nederlands en aan de andere kant in de te leren taal. Stapeltje maken en woordje voor woordje lezen en in de andere taal correct opschrijven. Kaartje omdraaien, controleren en dan wegleggen… hetzij op het stapeltje ken ik al, hetzij op nog een keer oefenen. Werkt perfect en je bent al doende aan het stampen. Voor veel kinderen een uitkomst.

Voor topografie is er TOPOMANIA. Gratis inloggen en dan toegang tot allerlei oefenmogelijkheden. Geniaal programma.

Kortom, toon belangstelling voor het geleerde, breng variatie aan en draai de zaken eens om. Kind overhoort ouder. Succes gegarandeerd, je leert nog eens wat en het werkt echt sfeerverbeterend.

Artikel de uitstraling Blog
Adres
Burg. Verwielstraat 67

5062 CG Oisterwijk

Contact
06 8383 8903

Info@studiewijzeroisterwijk.nl

KvK
Ingeschreven bij de KvK

onder nummer 17241992