OOK ZO’N PRETTIG KEUKENTAFELGESPREK GEVOERD?

Toen ik nog volop voor de klas stond waren de weken voor Kerst altijd de momenten waarop je als docent of mentor contact had met de ouders. En de boodschap was lang niet in alle gevallen positief. Leuk… zo’n bommetje vlak voor Oud en Nieuw. Maar je hebt toch liever mooi gekleurd siervuurwerk dan met een knal te horen dat het niet echt goed gaat op school. Nou weet je dat als ouder meestal al een tijdje, want je kunt tegenwoordig de verrichtingen van je oogappel tot op de minuut volgen. Heeft ook zo zijn nadelen hoor, maar daar heb ik het een andere keer wel over.

Enfin, wat volgt is het gesprek aan de keukentafel. En dat kan een hele uitdaging zijn.

 

Het puberale korte lontje

 

Leerlingen die het eerst op school redelijk tot goed deden zie je om ogenschijnlijk onverklaarbare redenen ineens onderuit gaan. Ze scoren de ene onvoldoende na de andere. Vaak tot grote wanhoop van hun ouders. Een goed gesprek? Als je geluk hebt zeggen ze ‘ja’ aan de keukentafel en doen ze ‘nee’ op school. Dat noemden wij thuis altijd (excuus bij voorbaat) het gedrag van een ‘aal in een emmer snot’. Ongrijpbaar.

Heb je minder geluk als ouders, dan heb je constant ruzie in de tent. Je hoeft het woord school of huiswerk maar in de mond te nemen en het korte lontje (hebben ze überhaupt zoiets?) ontbrandt.

 

Planning?? Wat is dat?

 

Leerlingen in de vierde gaan meer dan ooit de wereld om zich heen ontdekken, hebben hun eerste baantjes, hun eerste serieuze verliefdheden en het puberen slaat genadeloos toe. Oh, u dacht als ouder de afgelopen jaren al lichte tropenjaren gedraaid te hebben? Nou, dat was vooral ter voorbereiding op de vierde klas. Zeg ik met een glimlach, want het is ook prachtig om die jonge mensen op te zien groeien en hun weg naar volwassenheid te zien vinden. Maar die weg is wel behoorlijk hobbelig, met een flinke bult zo rond hun 16e. En ja hoor, dan maken wij onderwijsmensen het ze nog eens extra moeilijk door behoorlijke eisen aan ze te stellen. We toetsen de stof minder vaak en we laten ze verantwoordelijk zijn voor hun eigen planning. Wat? Planning?? Wat is dat?

 

Wie de 4e heeft gehaald, haalt meestal zijn diploma

 

Wat kun je als ouders doen? Lijdzaam toekijken is geen optie, daarvoor is de schoolcarrière toch te belangrijk en laten we eerlijk zijn, wie het tot de 4e heeft geschopt, zit bijna altijd op zijn plek, dus een diploma moet er in zitten. Soms geeft de school rond Kerst het advies een lager schoolniveau te gaan proberen. Dat is lang niet altijd de beste optie. Het zogenaamde stapelen (vmbo-Havo-Vwo) wordt steeds moeilijker, dus voor je het weet gooi je een deur definitief dicht.

Uncategorized
Adres
Burg. Verwielstraat 67

5062 CG Oisterwijk

Contact
06 8383 8903

Info@studiewijzeroisterwijk.nl

KvK
Ingeschreven bij de KvK

onder nummer 17241992