Motivatie, kun je dat leren?

Een vaak gehoorde klacht van ouders en leerkrachten: dat kind is totaal niet gemotiveerd! Wat moeten we daar nou mee. Hij kan het wel, maar hij wil gewoon niet. Bij het begin van het nieuwe jaar worden veel ouders wakker geschud door mentoren of afdelingsleiders. ‘Als uw zoon of dochter zo doorgaat, wordt het dit schooljaar niets, ga maar nadenken over vmbo, havo of zittenblijven!’

Wat is nu wijsheid? Laten we beginnen met een redelijk gesprek denkt u, het was per slot kersttijd, vrede op aarde, niet meteen een knetterende ruzie starten met mijn kind. Nou, dan zijn er dus verschillende scenario’s, weet ik uit ervaring. Er zijn pubers die de schone schijn ophouden en zoete broodjes gaan bakken. ‘Komt allemaal goed. Ik ga het echt anders doen.’ Deemoedig vertrekken ze naar hun kamer en pa en moe blijven enigszins gerustgesteld achter. Of niet?

Scenario twee is: puberzoon of –dochter verdwijnt stampvoetend richting kamer, waarna de deur bijna uit zijn hengsels knalt. Tot zover de lieve vrede. Paps en mams zitten intussen tegenover elkaar aan de keukentafel en smeden plannen voor na de vakantie. Mobieltjes worden ingenomen, agenda’s zullen dagelijks geraadpleegd worden. Niks meer uitgaan op vrijdagavond (is toch al niet leuk meer, want er mag niet meer gedronken worden) en we gaan de druk eens even goed opvoeren. Nou, dan zit de stemming er voor de feestdagen prima in. Er zijn ook hele verstandige ouders die hun ongenoegen opkroppen tot na de skivakantie en het stevige gesprek gepland hebben op zondagavond 5 januari, want 6 januari moeten we allemaal weer met de pink op de naad aantreden in de klaslokalen.

En dan gaat het snel… Sommige scholen in de regio hebben in de aanloop naar de kerstvakantie heel rustig aan gedaan, te rustig, naar mijn mening. Zeker de laatste schoolweek in december was voor velen een aaneenschakeling van videootjes kijken en een beetje aanrommelen. Jammer. Want reken maar dat de docenten vanaf januari flink gas gaan geven. Ze gaan namelijk hun agenda eens van nabij bekijken en komen dan tot de ontdekking dat het over zo’n zeven weken carnavalsvakantie is, dat we maar liefst twee hele weken meivakantie hebben en daartussen zitten nog de nodige vrije dagen. En er moet nog een hoop stof behandeld en getoetst gaan worden! Gas op de plank!

En dat ongemotiveerde kind van u? Dat blaakt ineens van werklust en schiet als een kanon uit de startblokken? Nou, ik hoop het echt voor u, maar motivatie voor schoolwerk tover je niet met een paar stevige gesprekken van ouder tot kind en drastische maatregelen tevoorschijn. Valt het u ook niet op hoe vaak een onvoldoende voor een schoolvak te wijten is aan omstandigheden waar uw kind NIETS aan kon doen? Ach, en we zijn zo gauw geneigd die schatten te geloven, het valt ook allemaal niet mee.

Het antwoord op de vraag: Is motivatie te leren? luidt kort en duidelijk NEE. Kenners praten zo mooi over interne en externe motivatie. Nou, interne motivatie voor schoolwerk is maar enkelen gegeven hoor en externe motivatie? Tja, dan verval je als ouders al gauw in materiële beloningen of dagelijks geruzie en of dat nou werkt? Motivatie komt door andere zaken. Door succesbeleving (want een goed cijfer halen is stiekem toch wel fijn) of door een duidelijk doel (eindexamen in zicht, eindelijk weten welke vervolgopleiding je wilt gaan doen). En tot die tijd? Kiezen voor een optie die de sfeer thuis goed houdt, bijvoorbeeld vreemde ogen die dwingen. Ach, ze moeten gewoon even door een fase heen.

Gelukkig Nieuwjaar!

Uncategorized
Adres
Burg. Verwielstraat 67

5062 CG Oisterwijk

Contact
06 8383 8903

Info@studiewijzeroisterwijk.nl

KvK
Ingeschreven bij de KvK

onder nummer 17241992