ICT in het onderwijs

 

Hij komt binnen met zijn nieuwe laptop in een waterdichte zak, want de weergoden hebben het de afgelopen week compleet af laten weten. Trots pakt hij hem uit en zet hem voor zich op tafel. Brugklassplikspinternieuw. Zijn ouders hadden al aangegeven dat hij op school met een laptop werkt. Al zijn boeken staan erop en hij maakt zijn opdrachten in bestanden die hij vervolgens moet ‘uploaden’. Kijk, ben je geneigd te denken, dát is nog eens een school die met z’n tijd meegaat. Perfect!

 

Maar hoe werkt het nu in de praktijk? Onze jonge ICT’er is al een keer op school gekomen met een lege accu in zijn laptop. En tja, als zijn school nu echt radicaal het computerroer had omgegooid, had hij in ieder lokaal gewoon een dockingstation kunnen gebruiken en kunnen werken terwijl het ding zichzelf weer oplaadt. Maar nee, er moet er een kabeltje naar één van de vier stopcontacten die het lokaal rijk is. En dat kan niet, want dan struikelt de docent erover.

Dus onze brugklasser kan dit lesuur niet bij zijn boeken, bij zijn schriften, bij welke informatie dan ook. En het volgende lesuur wordt het niet veel beter. Hobbel nummer 1

 

BOEKEN OP EEN LAPTOP?

 

Brugklas B1C zit er klaar voor. Alle accu’s tot de strot volgeladen, klaar voor de les.

‘Jongens, pak bladzijde 34 voor je.’ Hebt u dat wel eens geprobeerd? Een pagina in een PDF-bestand opzoeken? Klik, klikklik, oeps verkeerde bestand, klik weg. Weer klik. Enfin, bij mij gaat het opzoeken van pagina 34 in een papieren boek voorlopig nog sneller. Maar ja, ik ben boven de 50 en volgens mijn kinderen een volslagen digibeet, dus dat is geen vergelijk. Nou… mijn ervaring is anders. Kinderen lijken wel volkomen thuis op de computer, maar ze hebben het gebruik ervan, en van bijvoorbeeld Word, zichzelf vaak aangeleerd. Met als gevolg dat ze lang niet altijd optimaal gebruik weten te maken van allerlei software. Lang niet iedereen is namelijk een ICT’er in de dop of zal ooit die kant opgaan. Dus heel erg handig op de computer? Dat zijn er maar enkelen. Verreweg de meeste kinderen hebben vooral ervaring met gamen en wat ze op de basisschool hebben geleerd. En veel basisscholen zijn ook geen vooruitstrevende ICT-leeromgevingen. Kwestie van geld vaak. Hobbel nummer 2.

Verder denken wij nog heel erg vanuit het papieren boek. Dat zetten we dan een op een op de laptop. Daarmee maak je twee denkfouten: dat boek is niet gemaakt om te digitaliseren en je maakt (door het boek eigenlijk simpelweg te ‘fotograferen’ en op een computer te gooien) nagenoeg geen gebruik van allerlei mogelijkheden die juist een positief verschil zouden maken tussen papier en laptop. Zoals zoekmogelijkheden of geïntegreerde filmpjes die extra uitleg geven. En hebt u wel eens een tekst die u moet lezen op uw computer opengezet naast een document waarin u tekst moet typen? Het kan hoor, maar ideaal is het zeker niet.

 

DAN MAAR GEEN ICT? NEE, NATUURLIJK NIET

 

Computers zijn niet meer weg te denken uit het onderwijs en kunnen een hele waardevolle aanvulling zijn. Maar er zijn nog flink wat hobbels te nemen voordat het echt optimaal is. Hardware (computers, docking stations, wifi-verbindingen) is met voldoende geld en een goed plan geen probleem voor de meeste scholen, al is het op heel veel scholen ook op dat gebied nog verre van ideaal. Software is een heel ander verhaal. Daar valt nog steeds veel geld mee te verdienen en dus zie je vaak op het oog hele mooie programma’s die educatief gouden bergen beloven… maar kunnen ze de ‘ouderwetse’ papieren methodes helemaal vervangen? Hebben wij voldoende docenten met kennis van ict-zaken om een juiste keuze uit het aanbod educatieve software te maken? Ik betwijfel het.

Voorlopig wordt nog door veel deskundigen geconcludeerd: computers in het onderwijs? Prima… maar zie ze niet als vervanging voor een goede docent. Lesgeven blijft mensenwerk.

Uncategorized
Adres
Burg. Verwielstraat 67

5062 CG Oisterwijk

Contact
06 8383 8903

Info@studiewijzeroisterwijk.nl

KvK
Ingeschreven bij de KvK

onder nummer 17241992