Hoe overleef je de brugklas?

‘Die komt er wel!’ Je hoort het opa zeggen, met een vertederde blik op zijn kleinzoon of –dochter. Echt zo’n gevleugelde uitdrukking. Maar als je er eens goed over na gaat denken, komen er een heleboel vragen bij je op. Waar komt-ie dan, en hoe, en wanneer? Vragen die zeker meespelen bij de keuze van een vervolgopleiding na de basisschool en de cito-eindtoets.

Zijn we het eens met de adviezen van de basisschool, of zien wij hele andere kwaliteiten in onze spruit? Onze eigen schoolcarrière van vroeger speelt mee, en daarmee onze kijk op nut en noodzaak van een opleiding. Is VMBO goed genoeg, moet het HAVO zijn of gaan we voor het VWO? Je zou denken: die keuze wordt toch bepaald door wat je kind kan en laat zien op de basisschool en tijdens de cito-eindtoets? Nou, in de praktijk ligt het vaak wat ingewikkelder.

Veel kinderen zitten overal een beetje tussenin. Het advies van de basisschool was VMBO-T/HAVO, maar je voelt dat je kind meer kan en ook de citoscore gaf dat aan. Presteert mijn kind beter als het een beetje op zijn tenen moet lopen, uitgedaagd wordt op HAVO/VWO, of krijgt zijn zelfvertrouwen bij de eerste de beste onvoldoende zo’n knauw dat-ie er de brui aangeeft, en gaan we dus voor veilig en een treetje lager, bijvoorbeeld VMBO-t/HAVO? Wat is wijsheid?

Soms is het ook overduidelijk… en was dat in de laatste klassen van de basisschool al zo. Dit is echt een VWO-kind, hoor je dan. Of, dit is echt een doener, laat hem of haar alsjeblieft op het VMBO starten. Dan kun je gerust achteroverleunen als ouder… je weet immers waar je aan toe bent. Toch?

Ja, en dan komt eind augustus. Nieuwe fiets, nieuwe schoolspullen, vers gekafte boeken en starten maar! Na een week komen de eerste tranen. Het is allemaal zo veel, zo verwarrend, zo moeilijk, zo vermoeiend. ‘Begrijpelijk en alle begin is moeilijk,’ roepen we dan, als we tenminste in staat zijn die droevige pre-puber om half 4 ’s middags op te vangen met thee en een koekje. Want veel ouders werken allebei. Misschien ging uw kind wel naar de buitenschoolse opvang of had u een andere regeling getroffen. En nu staan ze op dinsdagmiddag ineens om kwart over twee voor de deur. Kort rooster, of de leraar viel uit.

Een brugklasser krijgt heel veel voor zijn kiezen de eerste maanden. Nieuwe vakken, nieuwe leraren, een hele andere manier van leren en een klas die niet meer oud en vertrouwd is. Je dacht dat je goed kon leren, maar nu begrijp je niets van die toetsen. En dan dat huiswerk, dat was je helemaal niet gewend, want eigenlijk wil je nog gewoon voetballen, fietsen of afspreken met je vriendinnen. Dat kan ook allemaal nog wel, maar dan moet je wel structuur hebben in je weekplanning. Want het huiswerk gaat voor.

Veel brugklassers die wat betreft hun leercapaciteiten op de juiste plek zouden moeten zitten, vallen de eerste helft van het jaar uit doordat ze grote moeite hebben om te wennen aan een heel ander leven met hele andere eisen. Ze hebben echt iemand nodig die ze de weg wijst in een verwarrende wereld. Die ze structuur biedt, leert hoe ze moeten leren en ze de kans biedt om te laten zien wat ze waard zijn. Of u als ouders nu gekozen hebt voor het hoogst haalbare (loop maar een beetje op je teentjes schat) of de veilige weg. Het is toch fijn als je aan het einde van het eerste schooljaar kunt zeggen: we hebben de juiste keuze gemaakt. We hebben de brugklas overleefd!

Artikel de uitstraling Blog
Adres
Burg. Verwielstraat 67

5062 CG Oisterwijk

Contact
06 8383 8903

Info@studiewijzeroisterwijk.nl

KvK
Ingeschreven bij de KvK

onder nummer 17241992